Førstehjelp ved Hjerteinfarkt

Dette innlegget er hentet fra en blogg som ble nedlagt i November 2015

 

Se for deg dette:

Du sitter hjemme i godstolen, du har akkurat kommet inn etter å ha vært ute og arbeidet i hagen. Egentlig var du ikke helt ferdig, men du kjente deg ikke helt bra og valgte å gå inn for å hvile deg litt. Din kone er på butikken for å handle, og vil bli borte en stund. Du har huset helt for deg selv. Du strekker deg for å ta fjernkontrollen til TV-en, og akkurat da kjenner du at du stikker til brystet. Du hiver etter pusten, og kjenner presset øke på. Du klarer å registrere at det kjennes ut som at en elefant sitter midt på brystkassen din, før du begynner å bli kvalm. Smertene øker på, og sprer seg. Oppover brystet, i kjeven og utover i venstrearmen din. Det blir tyngre å puste. 

 

Heldigvis har du telefonen i umiddelbar nærhet. Du rekker den, og varsler 1-1-3. Du tror nå du har et hjerteinfarkt. Ambulansen er på vei, og du kjenner deg bare dårligere og dårligere. Handlingsmønsteret ditt videre, er hovedsakelig å holde roen. Har du smertestillende i nærheten, kan du gjerne ta dette. Ibux er lett blodfortynnende, og kan være å foretrekke fremfor Paracet. Men begge deler gir litt smertelindring, som er positivt for et allerede stresset hjerte. Har du evt. Dispril, kan du ta dette – det er acetylsalisylsyre, som er det samme virkestoffet som er i Albyl-e – en blodfortynnende medisin.

 

Har du noenlunde kort vei til ytterdøren, er det greit om du klarer å komme deg dit og sørge for at døren er ulåst. Dersom det er for langt, bør du heller forholde deg i ro. Aktivitet øker oksygenbehovet, og på den måten utsetter du hjertet for ytterligere påkjenning. Så hovedregelen er å vente på ambulansen. 

 

Dette virker kanskje litt kjent fra en historie du har lest? Mye av det er nemlig det samme. Men i disse tidligere postene, står det at man skal hoste for å «massere hjertemuskelen». Det skal man IKKE gjøre. Du lurer kanskje på hvorfor? Vel, det er mange grunner til at du ikke skal gjøre det, men den enkleste er at hoste fremprovoserer et voldsomt trykk i brystet, som igjen trykker på blodårer og vanskeliggjør blodtilførselen til hjertet. Den er allerede for liten, og du vil IKKE gjøre denne enda dårligere. Så å hoste, er rett og slett farlig.

 

Men jeg tenkte å skrive litt mer. For det er et annet scenario jeg har lyst å ta med. I det forrige eksempelet, var «du» åpenbart en mann. Det er ikke tilfellet i dette scenarioet:

På samme måte som i sted, har du kommet inn etter å ha arbeidet i hagen. Du kjenner deg sliten, og finner godstolen for å slappe av. Du er i grunn litt kvalm, men tenker at du nok bare har jobbet litt for hardt. Det kommer seg nok litt bare du hviler. Du synker sammen i godstolen, og kjenner hvor virkelig dårlig du faktisk er. Kvalmen øker på, du kaldsvetter og føler det helt herjet. På godt norsk, skikkelig elendig. Du lurer litt på hvorfor dette kom så aldeles plutselig! Du kjenner deg litt kortpustet, som om du har løpt langt. Men det har du jo ikke gjort, du har jo jobbet ganske så rolig i hagen? Du blir bare verre og verre, og velger til slutt å ringe etter hjelp. Du er tross alt alene i huset, og du er veldig dårlig nå. Du tenker at 1-1-3 er litt voldsomt, og ringer den lokale legevakten. Du forklarer situasjonen, og de sender umiddelbart ambulanse med blålys og sirene fordi de mistenker hjerteinfarkt.

 

Hjerteinfarkt kan nemlig opptre litt annerledes hos kvinner enn hos menn. Der menn som oftest får de typiske symptomene med smerter i brystet, kjeve og venstrearm – kan kvinner bare bli skikkelig dårlige. Atypiske symptomer er vanligst for kvinner, og man skal ta sterkt redusert allmenntilstand som oppstår plutselig og uforklarlig på alvor. Dette er viktig å være klar over. Det kan nemlig være hjerteinfarkt selv om brystet kjennes greit ut.

 

Hvis du vil lese mer om dette, anbefaler jeg LHL. De har mye bra om emnet.